top of page
gif_01.gif

Wees De
Sociale 
Standaard.

Doe mee.

gif_01.gif

De Sociale Standaard campagne is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor maatschappelijke thema’s met betrekking tot sociale omgang op de werkvloer binnen het bedrijf ABN Amro.  

Wees de verandering
die je wenst te ontmoeten.

In 2021 is het thema grensoverschrijdend gedrag opnieuw op de voorgrond getreden in Nederland naar aanleiding van diverse beschuldigingen omtrent grensoverschrijdend gedrag in televisie shows, het uitgaansleven, de sportwereld maar ook op de werkvloer binnen diverse bedrijven in Nederland.  

Er lijkt een maatschappelijk kantelpunt te zijn bereikt. Bedrijven schakelen externe onderzoeksbureaus in om de veiligheid van hun werknemers te kunnen waarborgen.  

 

De Sociale Standaard campagne biedt een praktische, communicatieve aanvulling op de acties die ABN Amro zelf reeds onderneemt op het gebied van sociale omgang, en veiligheid van werknemers, op de werkvloer. 

 

Naast het thema grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer belicht deze campagne ook het belang van het correct gebruik van de juiste voornaamwoorden van de werknemer. Het correct gebruik van voornaamwoorden, ofwel pronouns, zijn bijzonder belangrijk voor de werknemer. Deze zijn immers direct verbonden met de persoonlijke identiteit van de werknemer. Je kunt het verkeerd gebruik van voornaamwoorden zien als een equivalent van het verkeerd uitspreken van een naam. Iedereen wil op de juiste manier aangesproken worden en daarom is het zó belangrijk dat we ons bewust worden, en blijven, van het gebruik van voornaamwoorden.  

 

Tenslotte sluit De Sociale Standaard campagne zich aan bij de wens van ABN Amro om meer vrouwen in topfuncties binnen het bedrijf te realiseren. Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in topfuncties binnen veel bedrijven in Nederland, waaronder ABN Amro. Daarom zijn in deze campagne vriendelijke, doch dringende reminders geïmplementeerd om ABN Amro en haar werknemers te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes in de komende jaren omtrent een eerlijke verdeling van functies, het gebruik van voornaamwoorden en het uitbannen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. 

 

De Sociale Standaard campagne nodigt u uit om deze website zorgvuldig door te nemen. Hier zult u alle informatie vinden die u nodig heeft om de sociale standaard op de werkvloer te verhogen. 

Introductie
Grensoverscheidend Gedrag

Grensoverscheidend Gedrag

Er is altijd ophef rond het grensoverschrijdende gedrag van (vaak) mannen in verschillende rollen binnen bedrijven, waaronder ook ABN AMRO.

​

Mensen met een hogere functie, maar ook coaches bijvoorbeeld, zijn sinds geruime tijd vaak mannen die van hun machtspositie gebruik maken om grensoverschrijdend gedrag te vertonen richting vaak jongere vrouwen.

De betrokken organisaties tolereren dit gedrag en doen er niets concreets aan. Het is voor de betrokken vrouwen vaak ook niet "verstandig" om ermee bezig te zijn.

​

Hoe kun je dan als bedrijf deze grensoverschrijdend gedrag aanpakken?

​

Dit gedrag is onderdeel van het imago van een organisatie en van de bedrijfscultuur die zich vorm heeft gegeven binnen de organisatie.

​

Onze voorstel om dit te veranderen is om ervoor te zorgen dat vrouwen (en iedereen die slachtoffer is van dit gedrag) een vertrouwenspersoon beschikbaar hebben die ze anoniem kunnen bereiken als dit gedrag opduikt. 

​

Hoe kun je als bedrijf grensoverschrijdend

gedrag signaleren en aanpakken?

Luidspreker
Grensoverscheidendgedrag Poster

Poster

Door deze poster zorg je ervoor dat grensoverscheidend gedrag geen taboe meer is maar een realistische bespreekbaar onderwerp die met regelmatig naar voren komt. Ook creëer je een veilige plek voor slachtoffers om toch naar voren te komen.

Sociale Standaard Logo

Visitekaart/QR

De logo van de campagne is niet zomaar een logo, maar ook een deur naar de vertrouwenspersoon van ABN AMRO. In de vorm van een visitekaart is de logo beschikbaar in elke balie bij elke locatie. Zo kun je op een veilige manier je zorgen binnen het bedrijf anoniem uitspreken. 

Quote.png
Gebruik Van Voornaamwoorde

Gebruik Van Voornaamwoorden

De discussie over genderneutrale en inclusieve taalgebruikt is een andere belangrijk onderdeel binnen ABN AMRO die zeker tot verbetering vraagt.

 

Woorden spelen een grote rol in iemand het gevoel geven dat ze buitengesloten worden. Dat geldt voor mensen met een handicap, mensen in de minderheid, mensen van kleur en voor iedereen uit de LHBTI-gemeenschap die zich niet in de media of in de reclame herkennen.

 

Bij genderneutraal taalgebruik wordt er geen onderscheid gemaakt tussen geslacht, gender of sekse.

​

Onze voortel om dit discussie aan te pakken is door Voornaamwoorden Stickers beschikbaar te maken voor iedereen binnen ABN AMRO. Zo zorg je ervoor dat achter elke naam iedereens voornaamwoorden staan. Dus hoe je naar hen kunt verwijzen.

​

Het is voornamelijk erg belangrijk dat mensen de verschillende voornaamwoorden met regelmaat zien, om ervan bewust te worden en om het te normaliseren.

ABN AMRO en genderneutraal taalgebruik.

peace_edited.png
Stickers

Stickers

Door deze stickers op je bureau te plakken zorg je ervoor dat je iedereens voornaamwoord normaliseert en creëer je bewustwording.

poster 2.jpg

Poster

Deze poster zorgt ervoor dat mensen bewust worden over de eerlijk en juiste taalgebruik binnen ABN AMRO. 

Verdeling Van Functie

Verdeling van Functie

Er zijn meer Nederlandse ceo’s die Peter 

heten dan alle vrouwelijke ceo’s in Nederland bij elkaar.

Ongeveer 1 op de 6 vrouwen in Nederland heeft niet genoeg

geld om economisch zelfstandig te zijn (Rijksoverheid, 2022). 

​

De economische en financiële verschillen tussen mannen en vrouwen worden kleiner maar beloningsdiscriminatie komt in bedrijven nog steeds regelmatig naar voren. Het aantal vrouwen in hogere functies is in 2022 nog steeds te laag. Dit komt omdat vrouwen vaak te langzaam doorstromen naar topposities.

 

Ook bij ABN AMRO moeten topfunctiets (en alle andere functies) gelijkmatig verdeeld worden over mannen, vrouwen en alle mensen die er tussenin zijn. Ook moet er meer diversiteit komen binnen het bedrijf.

 

Het is een feit dat de economie beter groeit bij het inzetten van alle verschillende talenten. Om dit probleem aan te pakken en er meer aandacht aan te trekken hebben wij een Top 100 poster gemaakt met alle medewerkers van ABN AMRO. Op de poster heb je de ideale visie aan diversiteit binnen het bedrijf die we voor 2023 zouden willen zien.

hands.png
Top-100 Bijeenkomst.jpg

Top 100

De top 100 poster is de ideale visie van ABN AMRO 2023. Dit creëert duidelijke doelen binnen de organisatie en zorgt voor diversiteit.

poster 3.jpg

Poster

Deze poster is een activistische reminder dat mannen en vrouwen dezelfde functie kunnen en moeten hebben. Bij het inzetten van diversiteit in hogere functie creëer je de perfecte balans voor je organisatie.

VOLDOET DE ABN AMRO BEDRIJFSCULTUUR AAN JOUW SOCIALE STANDAARD?

bottom of page